Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският енергиен гигант MOL придоби 9,6% от нефтени находища в Азербайджан за $ 1,57 млрд.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският нефтен и газов гигант MOL Plc (MOL Group) придоби от Chevron Global дял от 9,57% в нефтените находища Азери-Чираг-Гюнешли в Азербайджан и дял от 8,9% в нефтопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, съобщи компанията в понеделник.

Базираната в Будапеща най-голяма унгарска енергийна компания, която е един от потенциалните енергийни гиганти на Централна Европа, плати за двете покупки на дялове общо 1,57 млрд. долара, за да се превърне по този начин в третия по големина партньор в нефтодобивната област Азери-Чираг-Гюнешли, базиран в Каспийско море.

"Тази основна транзакция в размер на 1,57 млрд. долара е важен момент в изграждането на международното ни портфолио в областта на иновациите в един от основните ни региони - ОНД (Общността на независимите държави), където ще се обединим с партньори от световна класа. След приключването на сделката около половината от производството ни ще дойде извън региона на Централна и Източна Европа", подчерта главният изпълнителен директор на MOL Group - Золт Хернади.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна