Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската валута върна под ключовата бариера от 7 юана за долар на фона на търговския оптимизъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската валута поскъпна към тримесечен връх, връщайки се под важното психологическо ниво от 7 юана за един щатски долара, с оглед на растящия оптимизъм относно скорошно сключване на търговско споразумение между двете най-големи световни икономики.

Китайските валута се търгува на два различни пазара - строго контролираният пазар в континентален Китай и малко по-свободния офшорен пазар в Хонконг и в няколко други азиатски финансови центрове.

Във вторник юанът в континентален Китай поскъпна с 0,5% и вече се търгува около 6,9950 юана за един щатски долара, като и на валутната борса на Хонконг нарастна с около 0,5% към 6,9975 нивото.

Графика китайски юан/щатски долар

Подкрепа за поскъпването оказват серия информации, според които управляващите в САЩ обмислят да отменят някои от наложените върху китайски стоки митнически тарифи, което да приближи допълнително Вашингтон и Пекин до подписването на "първа фаза" от двустранното търговско споразумение.

През август, на фона на ескалиращото тогава търговско напрежение между САЩ и Китай, юанът проби психологически важната бариера от 7,0000 юана за долар - нивото, което управляващите в Пекин и Китайската централна банка преди това защитаваха доста агресивно. Това беше първият път от 2008-а година насам, когато китайската валута отслабна над тази ключова бариера. По това време централната банка на Китай заяви, че пробивът над този праг не е "необратимо събитие".

Частичното общо отслабване на щатския долар през последните месеци също оказа подкрепа за китайския юан. Валутите на нововъзникващите пазари поскъпнаха спрямо долара след подобряване на инвеститорското настроение по отношение на хода на търговските преговори САЩ-Китай и с оглед на разхлабващата парична и лихвена политика на Федералния резерв. През миналата седмица Фед намали основната американска лихва за трети път през настоящата година.

Кен Чеун, главен азиатски валутен стратег в Mizuho Bank в Хонконг, заяви, че ако и двете държави отменят тарифите, това ще означава повратна точка в търговските отношения. Според него това може да доведе до закриване на "късите позиции" спрямо юана (продажбите "на зелено" на юани спрямо долари), което би могло да осигури допълнителна подкрепа за китайската валутата през 2020 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна