Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския дефицит на САЩ през септември след по-силен спад на вноса

Търговският дефицит на САЩ се сви през септември с близо 5% до петмесечно дъно поради по-силен спад на вноса, главно от Германия и Китай, спрямо износа, и с оглед на първият позитивен петролен търговски баланс от 1978-а година, показват данни на Департамента по търговия.

През септември 2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви с 4,7% до 52,45 млрд. долара от дефицит за 55,04 млрд. долара месец по-рано, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

Американският износ се понижи с 0,9% до 205,99 млрд. долара, докато вносът спадна с цели 1,7% до 258,44 млрд. долара.

Намаляването на импорта се дължи на спад с 1,9% до 56,16 млрд. долара на вноса на капиталовите стоки като полурповодникова техника, индустриални машини и компютри, отразявайки влошаването на бизнес инвестициите в САЩ през третото тримесечие.

Спад с 4,4% до 54,72 млрд. долара е отчетен и при вноса на потребителски стоки като клетъчни телефони, играчки и и облекло, както и на понижение с 3,4% до 30,85 млрд. долара на вноса на автомобили и на части за тях. Спадът в последните две категории обаче не говори добре за потребителските разходи, които са основен стълб в подкрепа за растежа на американската икономика през тази година на фона на глобалното икономическо забавяне.

В същото време понижението на американски износ през септември се дължи главно на спад с 12% до 10,76 млрд. долара при експорта на храни и напитки, докато износът на американска соя се сви с цели 35%, допринасяйки за почти половината спад на износа.

За пръв път от 1978-а година насам беше отчетен позитивен петролен търговски баланс от почти 300 млн. долара.

През септември дефицитът при търговията със стоки с Китай се сви с 3% до 28,03 млрд. долара, като през първите девет месеца на годината търговският дефицит на САЩ с Китай се понижи с 13,4% спрямо същия период на 2018-а година.

Дефицитът при търговията със стоки с ЕС се сви през септември до 15,7 млрд. долара, но остава вторият най-голям след този с Китай.

За първите девет месеца на годината общият търговски дефицит на САЩ нарасна с 5,4% спрямо година до 481,33 млрд. долара, като износът се понижи с 0,4% до 1,87 трлн. долара, докато вносът нарасна с 0,8% до 2,352 трлн. долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна