Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Данаил Кирилов се срещна с главния прокурор на Нюрнберг Лотар Шмит

Снимка: Ани Петрова, БНР

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна с главния прокурор на Главна прокуратура Нюрнберг Лотар Шмит, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието.

Министър Кирилов е запознал госта с одобрените на 14-та сесия на Постоянната междуправителствена комисия "България-Бавария" предложения за сътрудничество през октомври тази година.

Сред тях са обмяна на опит във връзка с рамковото решение за прилагане на принципа за взаимно признаване към съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода; подписване на Споразумение за сътрудничество между Софийски градски съд и Областен съд Мюнхен в Бавария; взаимен обмен на експерти и сътрудничество в областта на обучението и подбора на персонал в системата на изпълнение на наказанията и на практики по третирането, обучението трудовата ангажираност на лишени от свобода между затворите в България и Бавария.

Акцентирано е било, че в страната ни е предвидено изграждането на нов учебен център за обучение на персонала в пенитенциарната система и нов затвор по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм, чиито програмен оператор е Министерството на правосъдието. В тази връзка министър Кирилов е заявил, че България ще използва опита, който има Бавария при изграждането на затворни съоръжения в други страни от Балканския регион.

По думите на Лотар Шмит в последните години у нас се забелязва съществен напредък по отношение на условията в местата за лишаване на свобода. По отношение на международното правно сътрудничество и по-конкретно производствата по екстрадиция и трансфер на осъдени лица е било отчетено доброто сътрудничество между двете страни.

Дискутирана е била и добрата практика на обмен на лектори при обучението на магистрати между Националния институт по правосъдието и и Министерството на правосъдието на Свободната държава Бавария.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна