Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пластмасовите прибори могат да изпускат вредни химикали

Снимка: БНР

Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене често съдържат химикали, които при загряване могат да преминат в храната, съобщи в. "Дейли мейл".

Такива химикали са олигомерите, които се освобождават в храната при температура над 70 градуса. Ако бъдат погълнати, те могат да предизвикат заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза. Свързвани са също с безплодие, рак и висок холестерол.

Предупреждението издаде Германският федерален институт за оценка на рисковете.
Пластмасовите прибори се правят от синтетични химикали, за да издържат на високи температури и в тях да не проникват мазнини.

Доколко токсични са олигомерите за хората, има малко данни. Германският институт е оценил риска на базата на известното за ефекта на химикали с подобна структура.

Според този подход съвсем малко количество - 90 микрограма, може да е опасно за човек с тегло 60 кг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна