Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпръснаха с вода и сълзотворен газ демонстрантите пред парламента на Грузия

| обновено на 18.11.19 в 18:12

Полиция за борба с безредиците използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите пред парламента в грузинската столица Тбилиси. 20 000 излязоха на протест снощи, след като не беше извършена обещаната реформа на изборния кодекс.

Западът подкрепи опозиционните протести в Тблиси. 

Полицаи разчистиха протестните палатки и демонстрантите, опитващи се да блокират достъпа до парламента в Тбилиси. На главния булевард Рустовели са разположени водни оръдия, има арестувани протестиращи. Миналата седмица депутатите не успяха да приемат конституционните поправки за нова пропорционална избирателна система за следващите избори през октомври. 

Опозиционните партии създадоха обединен фронт срещу управляващите, 12 депутати, в това число и двама заместник-председатели на парламента, напуснаха управляващата Грузинска мечта, за да се присъединят към антиправителствените протести. 

Посолствата на Съединените щати и Европейския съюз подкрепиха демонстрантите и с изявление, че неприемането на изборната реформа увеличава недоверието и напрежението между управляващата партия и опозицията и гражданското общество. Премиерът Бидзина Иванишвили се съгласи на изборната реформа след масови протести през юни, когато бяха ранени 240 души. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна