Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейбъристът Корбин обеща увеличение на заплатите чрез по-високи данъци за богатите британци

Джеръми Корбин представя лейбъристки манифест на предизборно събитие в Бирмингам
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската опозиционна Лейбъристка партия ще увеличи заплатите за работниците и ще подобри на националната инфраструктура, като тези политики ще бъдат финансиране чрез по-високи данъци за богатите, заяви в четвъртък лидерът на партията Джеръми Корбин, докато представяше т.нар. "манифест за надежда" на партията за предстоящите на 12 декември общи избори в Обединеното кралство.

Корбин заяви, че манифестът е най-радикалният и амбициозен план от десетилетия насам за трансформиране на икономиката на Великобритания.

"Приемам противопоставянето на милиардерите, защото ще накараме тези, които са на върха, да платят справедливия им данъчен дял, за да помогнат за финансирането на публични услуги от световна класа за вас - това е истинската промяна", каза Корбин на предизборно събитие в Бирмингам.

"Ще увеличим трудовите възнаграждения във Великобритания, като започнем с реална заплата от поне 10 паунда на час“, обеща лидерът на лейбъристите.

В основата на документа, определен като "манифест за надежда", стои данък за нефтените и газови компании в размер на 11 млрд. британски лири. Точният данъчен механизъм обаче предстои тепърва да бъде разработен. Когато става дума за компании, които "не успяват да допринесат за справяне с климатичните промени и с опазването на околната среда", лидерът на лейбъристите се ангажира да ги отстрани от Лондонската фондова борса.

Освен това така т. нар. "Фонд за зелена трансформация" на стойност 250 млрд. британски лири ще финансира заеми за гражданите за закупуване на електрически превозни средства.

Сред другите ключови обещания в лейбъристкия манифест са: "спасителен план" на стойност 155 милиарда британски лири за Националната здравна служба (NHS); изграждането до 2024 година на 100 000 жилища, предоставяни от правителството на хора с ниски доходи при ниски наеми; почасова заплата от минимум 10 паунда; създаването на един милион т.нар. "зелени работни места" (работни месата, допринасящи за опазване или възстановяване на околната среда); както и привеждането на дружествата за комунални услуги в публична собственост.

Лейбъристка партия също така обеща, че ако дойде на власт, тя ще увеличи годишните държавни разходи с 82,9 млрд. паунда до финансовата 2023 / 2024 година. Опозиционната партия отново посочи, че допълнителните разходи ще бъдат изцяло покрити от по-високи данъци за най-печелившите бизнеси в страната.

В сряда британският премиер и лидер на Консервативната партия Борис Джонсън пък обеща, че ако спечели изборите, неговото правителство ще намали данъка върху трудовия доход.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна