Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саша Барон Коен: „Фейсбук“ би позволил и на Хитлер да си купи политически реклами

Саша Барон Коен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският комик Саша Барон Коен заяви, че ако „Фейсбук“ съществуваше през 30-те г. на XX век, би разрешил и на Хитлер платформа за антисемитските му възгледи, предаде Би Би Си.

Актьорът разкритикува социалната мрежа в реч в Ню Йорк заедно с „Гугъл“, „Туитър“ и „ЮТюб“, които „тикат абсурди към милиарди хора“.

Медийните гиганти са под силен натиск да ограничат дезинформацията в политически кампании.

„Туитър“ обяви в края на октомври, че ще забрани всички политически кампании в глобален мащаб от 22 ноември.

По-рано тази седмица „Гугъл“ съобщи, че няма да позволява на политически рекламодатели да се насочват към гласоподаватели на базата на данни от посещения на сайтове или други фактори.

В Ню Йорк Коен се нахвърли върху шефа на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг, който през октомври защити позицията на компанията си да не забранява политически реклами, съдържащи лъжи.

„Ако ѝ платиш, „Фейсбук“ ще задейства каквато и да е политическа реклама, дори да е лъжлива. И дори ще ти помогнат да микротаргетираш нейните потребители за максимален ефект. Според тази сбъркана логика, ако „Фейсбук“ я имаше през 30-те години, щеше да позволи на Хитлер 30-секундни реклами за неговото „решение“ на „еврейския проблем“, отбеляза Коен. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна