Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова програма за финансиране на микро-предприятия

| обновено на 02.12.19 в 12:33
Отляво: Алесандро Таппи – Директор инвестиции в Европейския инвестиционен фонд /ЕИФ/. Отдясно: Ангел Джалъзов – Изпълнителен директор на МФИ „Джобс“ - финнасова група на ББР.

Чрез Микрофинансиращата институция „Джобс" компании от всички сектори на икономиката,  микро- и стартиращи предприятия, млади предприемачи и самостоятелно заети лица, могат да получат нужните им средства за покупка на активи и оборотни средства до 50 000 лева, като общият ресурс на програмата е 10 милиона лева.

Тези благоприятни условия за българските микро- предприятия и стартъпи са договорени  в гаранционното споразумение "EaSi“ между Европейския инвестиционен фонд (EИФ) и МФИ „Джобс“ -  част отГрупата на ББР.

Според думите на заместник-директора на Европейския инвестиционен фонд Хуберт Котони ЕИФ има дългогодишна връзка с Българската банка за развитие, тъй като не са много националните насърчителни банки, работещи толкова добре със социални инструменти, каквито Фондът предлага. Чрез програми като "EaSi“ се подобрява достъпът до финансови услуги, което ще има ефект върху създаването на работни места и местното икономическо развитие.

„Програмата има социална насоченост и процедурата е много облекчена. Не е задължително да има материално обезпечение, тъй като стартиращите фирми нямат все още добра обезпеченост“, обясни по програма „Хоризонт“ Надя Донгова, експерт в МФИ „Джобс“. Изисква се подписване на запис на заповед от дружеството и собствениците да влязат като солидарни длъжници. За стартиращи предприятия най-важни са добрият план и жизнеспособната идея, както и прогнозата как ще се погасява кредитът при реализацията му. При действащите фирми се обследва финансовият поток и прогнозата за погасяване на инвестицията.

Новата гаранционна програма "EaSi“ е продължение на участието на МФИ „Джобс“ в предишната програма за микрофинансиране  на ЕИФ -  „Прогрес“ за подкрепа на микро-предприятията със затруднен достъп до финансиране.

Микрофинансиращата институция ДЖОБС е част от Групата на Българската банка за развитие. Основната й цел е да улесни достъпа до дългосрочно финансиране на микро- и малкия бизнес, селскостопанските производители, хората на свободна практика, занаятчиите и други, създаващи работни места и продукти с добавена стойност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна