Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Вапцаров - мечтателят" в Университетската библиотека "Св. Климент Охридски"

Снимка: архив / Снимка: БГНЕС

Изложбата "Вапцаров - мечтателят" се открива днес от 14.30 часа във фоайето на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски". Експозицията ще представи архивни материали на поета, съхранявани в Института за литература при БАН и в къщата-музей "Никола Вапцаров" към Националния литературен музей, съобщава БТА.

Посетителите ще видят лични документи на Вапцаров, сред които ученическата карта и мореплавателната книжка на поета, легитимацията му като огняр в БДЖ, писма и картички към роднини и приятели, тетрадки, бележници и тефтерчета с ранни, както и с по-късни варианти и ръкописи на стихотворения.

Ще бъдат изложени също пиесата "Вълната, която бучи", екземпляр на "Моторни песни" и семейни снимки. Архивният образ ще бъде допълнен с лични вещи на Никола Вапцаров, като железничарското му фенерче, портфейла и писалката му "Пеликан", както и с негови портрети - графични и маслени.

Изложбата е посветена на 110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров и на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна