Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Върху Конституцията не бива да се посяга произволно

| обновено на 17.12.19 в 16:07
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев проведе днес консултации със своя Правен съвет и с представители на академичната общност по евентуални промени в Конституцията във връзка с правомощията на главния прокурор и контрола над него.

Държавният глава посочи, че четири от направените досега пет поправки в Конституцията засягат съдебната власт и смята, че е време за анализ доколко тази власт работи ефективно:

„Искам да бъда много правилно разбран. Върху българската Конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. В същото време не трябва да бягаме от въпросите на нашето съвремие. Успя ли проектът, заложен в тази Конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество?“.

В четвъртък президентът ще продължи консултациите с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Румен Радев обяви, че започва дебат за необходимостта от промени в Основния закон преди три седмици, след като подписа указа за назначаването на Иван Гешев за обвинител №1 и обясни, че отчетността на главния прокурор приключва с избора му:

"Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широкообществен дебат за промени в Конституцията."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна