Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко поевтиняване на паунда с 1% след подновени страхове за Брекзит без сделка

Британският паунд поевтинява рязко с над 1% по време на търговията във вторник, тъй като инвеститорите са притеснени от новините, че правителството на Борис Джонсън планира да предотврати възможността за удължаване на т.нар. "преходен преговорен период" с ЕС, изтичащ на този етап в края на 2020 година, след като Брекзит бъде официално факт на 31-ви януари догодина.

Това показва, че премиерът Джонсън ще възприеме по-твърда линия в търговските преговори с ЕС през следващата година, което би увеличило опасността от "твърд" Брекзит (излизане на Великобритания от евросъюза в края на следващата година без да бъде постиганото преди това търговско споразумение). При такъв сценарий, след 31-ви декември догодина търговските взаимоотношение между Обединеното кралство и Европейския съюз ще трябва да бъдат базирани на правилата на Световната търговска организация.

Подновените страхове от "твърд" Брекзит са в основната на днешното силно поевтиняване на британската валута. Паундът се понижава с над 1% към 1,3160 щатски долара, отстъпвайки за втори пореден ден на търговия от 19-месечни връх около 1,3510 долара (най-високо ниво от месец май 2018-а година), достигнат в петък.

Еврото също поскъпва рязко с 1,2% към 0,8460 паунда, отскачайки силно от петъчното многогодишно дъно около 0,8280 британски лири (най-ниско ниво за единната валута от юли 2016-а година).

В рамките на последното тримесечие британската лира поскъпна с цели 8%, като нейното възходящо движение се ускори през последните седмици преди предсрочните избори на 12-и декември и след като стана ясно, че Консервативната партия на премиера Борис Джонсън печели убедително мнозинство в Камарата на общините.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени