Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютите чушки удължават живота

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени от Средиземноморския неврологичен институт в италианския град Поцили са установили, че лютите чушки удължават живота, съобщава БТА.

Консумацията на този вид зеленчуци способства за снижаването на общия риск от преждевременна смърт с 23 на сто. В изследването на италианските учени са взели участие 22 811 души. Тяхното здраве било проследено в продължение на 8 години.

Участниците в проучването, които редовно консумирали люти чушки  - четири пъти седмично и повече, 40 процента по-рядко умирали от сърдечен пристъп. Рискът от мозъчен инсулт бил снижен дори повече.

Учените планират да продължат изследванията си, за да определят биохимичните механизми, чрез които действат лютите чушки и сродните им култури, съдържащи капсаицин - активното вещество, придаващо лют вкус. Известно е, че капсаицинът се свързва с гибелта на злокачествените клетки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени