Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на бизнес климата в Германия през декември до 6-месечен връх

През декември бизнес нагласите в Германия се подобриха по-рязко от очакваното, достигайки 6-месечен връх, показва последно проучване на немският икономически институт Ifo, което е допълнителен сигнал, че най-голямата икономика в Европа проявява като цяло устойчивост въпреки кризата в промишления сектор.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, нарасна през декември до 96,3 пункта от 95,1 пункта през ноември и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромно подобрение до 95,5 пункта. Това е най-доброто ниво на индекса през втората половина на годината и представлява поредно негово повишение от 7-годишното дъно от 94,3 пункта, достигнато през август (най-ниско ниво от 2012-а година насам).

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се повиши през декември до 98,8 пункта от 97,9 пункта месец по-рано, като в същото време индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се повиши още по-силно до 93,8 пункта от 92,1 пункта през ноември, отскачайки стабилно за втори пореден месец от септемврийското 10-годишно дъно от 90,9 пункта (най-ниско ниво от юни 2009-а година насам).

"Германската икономика навлиза в Новата година с повече увереност", отбеляза президентът на института Ifo Клеменс Фюст, коментирайки подобрението както текущите бизнес условия, така и на перспективи за следващите шест месеца.

Икономистът на Ifo Клаус Волрабе пък каза, че данните предполагат, че икономиката на Германия ще нарасне през четвъртото тримесечие с 0,2% спрямо предходните три месеца, когато се разшири с едва 0,1%, но това беше достатъчно за избягване на т.нар. "техническа рецесия" (свиване на БВП за две поредни тримесечия). Той обаче допълни, че индустриалният сектор остава в рецесия и ще започне да се измъква доста бавно от този спад.

Според него има признаци, че германските износители са доволни от отслабването на търговския конфликт между САЩ и Китай и от това, че изборните резултати във Великобритания гарантира повече яснота около процеса на Брекзит.

Германската икономика се представя много слабо през настоящата година, тъй като експортно-ориентираните производители са засегнати негативно от търговските спорове - главно по оста САЩ-Китай, от проблемите в автомобилната индустрия и от несигурността относно планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Институтът Ifo също така посочи, че през декември промишлените производители са по-оптимистични по отношение на техните бизнес перспективи през следващите шест месеца, въпреки слабото влошаване на оценката им за настоящата ситуация.

Подиндексът на бизнес климата в промишления сектор се повиши през декември до -5,0 пункта от -5,9 пункта месец по-рано в резултат на значително по-сдържани песимистични очаквания за следващите месеци при слабо влошаване на оценката за настоящите бизнес условия.

Подиндексът на бизнес климата в сферата на услугите се подобри до 6-месечен връх от 21,3 пункта спрямо 17,4 пункта през ноември, тъй като доставчиците на услуги са по-удовлетворени от настоящото състояние на техния бизнес, като в същото време се забелязва и предпазливо завръщане на оптимизма по отношение на техните бизнес очаквания за следващите месеци.

Бизнес климата в областта на търговия обаче отбеляза спад през декември до 0,0 пункта от 0,9 пункта месец по-рано, тъй като има влошаване на очакванията на мениджърите за следващите шест месеца при малко по-добра удовлетвореност относно текущите условия за бизнес.

В строителството има поредно понижаване на бизнес нагласите (до 17,9 през декември от 20,3 през ноември) с оглед на по-песимистични очаквания за състоянието на сектора в бъдеще, но при запазване на доста позитивна оценка за текущата ситуация.

Коментирайки пред Ройтерс резултатите от последното проучване, икономистът от института Ifo Клаус Волрабе заяви, че е твърде рано да се говори за позитивен обрат в германската икономика. "Компаниите ни казват, че техните индустриални поръчки все още не са задоволителни", отбеляза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна