Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Филип, съпругът на Елизабет II, е приет в болница

принц Филип
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъкингамският дворец съобщи, че принц Филип, съпругът на кралица Елизабет Втора, е приет в болница за наблюдение и лечение „като предпазна мярка“, предаде БТА.

Принц Филип, който е на 98-години, е настанен в болница „Крал Едуард VII“ в Лондон. Уточнява се, че той не е пристигнал в лечебното заведение с линейка и не е бил приет по спешност, посочва АП. Става дума за планиран прием в болницата.

Принцът е пристигнал в болницата от Норфолк, където британското кралско семейство прекарва по традиция коледните празници в кралската резиденция Сандрингам.

Филип, който остана плътно със съпругата си Елизабет Втора през всичките нейни рекордни 67 години на трона, се оттегли от обществения живот през август 2017 година, въпреки че от време на време продължи да се появява на някои официални събития.

През 2011 година той отново прекара Коледните празници в болница след операция за изчистване на запушена артерия на сърцето и пропусна края на празненствата по повод 60-тата годишнина на неговата съпруга на британския трон през 2012 година, след като беше хоспитализиран с инфекция на пикочния мехур.

Роденият в Гърция бивш военноморски офицер след това претърпя "операция в резултат на коремни изследвания" през 2013 година.

Той беше приет в болница и през 2017 година за лечение на инфекция,  а през миналата година му беше направена хирургическа интервенция на тазобедрената става, изискваща 10-дневен болничен престой.

През януари тази година той се измъкна невредим, след като неговият Land Rover се преобърна след сблъсък с друга кола в близост до имението Сандрингам. Той трябваше да се откаже от шофьорската си книжка, след като два дни по-късно полицията го предупреди за шофиране, без да носи предпазен колан.

Кралица Елизабет Втора описва принц Филип, за когото се омъжи в лондонското абатство Уестминстър през 1947 година, като нейната "сила и опора" по време на дългото ѝ царуване. През ноември те двамата отпразнуваха 72-ата годишнина от тяхната сватба.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна