Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция решава през януари да изпрати ли военни в Либия

Файез ас Сарадж и Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще може да изпрати военни части в Либия още тази седмица. Очаква се парламентът в Анкара да даде зелена светлина за това още в четвъртък. Турската намеса в бившата джамахирия на страната на признатото от ООН правителство в Триполи ще е като руската в Сирия - на страната на Башар Асад.

Формално повод за изпращане на турски войски в Либия е молба на премиера Файез ас Сарадж за помощ в битката срещу т.нар. Либийска национална армия на генерал Халифа Хафтар, който има претенции за властта. Хафтар има подкрепата на Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Русия.

Първият дипломат на Турция Мевлюд Чавушоглу се срещна с лидерите на основните опозиционни партии  и настоя за тяхната подкрепа:

„Това е въпрос на национален интерес. Бихме искали да действаме заедно с всички политически сили в името на националната сигурност“, каза Чавушоглу.

Турският парламент ще гласува мандата на извънредно заседание в четвъртък. Това показва, че призивът на германския канцлер Ангела Меркел в телефонен разговор с Ердоган вчера за решаване на либийския конфликт по дипломатически път е бил пренебрегнат.

Френският президент Еманюел Макрон и египетският - Абдулфатах ас Сиси, също призоваха за избягване на ескалация на либийската гражданска война. Те осъдиха и сделката на Ердоган и Ас Сарадж за морска граница между Турция и Либия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна