Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на испанските социалисти и "Подемос" представиха управленската си програма

| обновено на 31.12.19 в 01:54
Пабло Иглесиас и Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социална справедливост, битка срещу климатичните промени и подкрепа на феминизма. Това са част от акцентите в управленската програма, която огласиха в понеделник лидерите на испанските социалисти Педро Санчес и на крайнолявата формация "Подемос" Пабло Иглесиас. Те обещават да увеличат данъците на печелещите над 130 000 евро годишно в Испания. Кандидатът за премиер Педро Санчес е оптимист:

"Знам, че напрежението е огромно. Страната ни е изключително разнолика в териториално и идеологическо отношение. Това показва парламентарната аритметика. Този фактор без съмнение прави управлението сложно, но не и невъзможно. Някои виждат в това предпоставка за блокаж, но аз виждам стимул и голяма възможност да осъществим необходимите на страната ни реформи."

Социалистите и "Подемос" имат 155 при необходими най-малко 176 места в парламента, за да управляват. Днес баска националистическа формация с шестима депутати се съгласи да ги подкрепи. От ключово значение ще е дали това ще направят и каталунските сепаратисти в парламента в Мадрид. Дата за вот на доверие още не е определена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна