Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът забрани развлекателно китайско приложение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската армия забрани използването на приложението TikTok, което властите на САЩ подозират в хакване на данните на ползвателите, съобщи порталът Military.com.

„То (приложението) e смятано като заплаха за сигурността. Не разрешаваме използването му в служебните телефони", поясни говорителят на армията Робин Очоа, цитиран от портала, на който се позовава и tass.ru

Решението е взето във връзка с разпространеното на 16 декември предупреждение от Пентагона за опасността от тази социална мрежа. 

Според Очоа военните могат да използват приложението на личните си мобилни телефони, макар че и тук армията препоръчва бдителност, за да се избегне изтичане на информация.

TikTok е китайска социална мрежа, чийто ползватели могат да създават и гледат кратки развлекателни видеа. Както съобщава CNN, властите на САЩ подозират, че китайските власти може да поискат от TikTok сътрудничество с китайското разузнаване. Ръководството на мрежата възразява, че данните за нейните американски ползватели се съхраняват в САЩ и тяхното разкриване не се регулира от китайското законодателство.

По-рано TikTok се съгласи да изплати на САЩ глоба от $5,7 млн. в хода на дело за незаконно събиране на информация за ползватели под 13 години, което се правило от приложението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени