Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес спечели крехко парламентарно мнозинство за коалиционно правителството

Педро Санчес спечели с малко парламентарния вот, за да състави испанско коалиционно правителство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският временен премиер Педро Санчес успя да спечели с много малко вот на доверие в парламента на страната във вторник, с което беше сложен край на повече от година на политическа безизходица и който вот ще му позволи да ръководи първото коалиционно правителство, откакто Испания пое курса на демокрация през далечната 1978 година.

Санчес си осигури в испанския парламент 167 гласа срещу 165 депутати, гласували против, след като само преди два дни той не успя да получи достатъчна парламентарна подкрепа за съставяне на правителство.

Санчес и неговата Испанска социалистическа работническа партия (PSOE) ще съставят правителство на малцинството с крайно лявата партия "Подемос" на Пабло Иглесиас, тъй като двете партии имат 155 места от 350-местния парламент на страната.

При днешното гласуване в парламента Педро Санчес намери допълнителна подкрепа от гласовете на по-малки регионални партии. Останалите 18 депутати се въздържаха при вота, включително тези от Каталунската сепаратистка партия (Esquerra Republicana de Catalunya, или ERC), след като Санчес се съгласи да проведе диалог за бъдещето на Каталуния и да представи своите заключения пред избирателите в региона.

Министерските постове в новото правителство все още не са официално обявени, но ще включват Иглесиас и настоящият министър на икономиката на Санчес - Надя Калвино като вицепремиер.

Остава открит въпроса как социалистите и "Подемос" ще работят заедно, след като двете партиите бяха в противоречие през голяма част от 2019 година.

"Трудната част започва от утре", заяви Айтор Естебан, депутат и говорител на Баската националистическа партия (PNV), който също гласува Санчес да състави коалиционно правителство.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна