Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският вицепремиер Лю Хъ заминава за Вашингтон за подписване на временната търговска сделка

Главният китайки преговарящ и вицепремиер на страната - Лю Хъ ще посети Вашингтон през следващата седмица за подписване на временнатая търговска сделка със САЩ, съобщиха в четвъртък АП и "Уолстрийт джърнъл", цитирайки изявление на министерството на търговията на Китай.

10-члената делегацията начело с Лю Хъ ще включва и китайския министър на търговията, управителя на Народната банка на Китай, както и заместник-министрите на финансите, земеделието и информационните технологии. Самото подписване на "първата фаза" от търговското споразумение между САЩ и Китай е насрочено за 15-и януари (от 18:00ч. българско време).

Визитата на китайската делегация във Вашингтон ще бъде през периода между 13-и до 15-и януари, посочи говорителят на министерството на търговията Гао Фън.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в навечерието на Новата година, че ще подпише "първата фаза" от търговската сделка  с Китай в Белия дом на 15-и януари и че след това той ще замине за Пекин, за да започне вторият етап от преговорите.

С оглед на договорената временна търговска сделка Вашингтон отложи планираните за средата на декември нови повишения на тарифите върху вноса на Китайки стоки и намали наполовина (до 7,5%) размера на митата, които вече бяха влезли в сила през септември. Съществаващите обаче по-ранни високи мита за милиарди долари, които бяха наложени по време на 17-месечната тарифна война между САЩ и Китай, все още остават в сила.

По силата на договорената "първа фаза" от търговското споразумение Пекин се съгласи да закупува повече американски селскостопански стоки, докато един от главните преговарящ на Вашингтон - търговският представител Робърт Лайтхайзър заяви, че ще бъдат направени промени, за да се отговори на оплакванията относно индустриалната политика на Китай. Все още обаче не са оповестени повече подробности, като в същото време и китайските власти все още не потвърждават, че ще направят регулаторни промени, нито посочват конкретния договорен размер на покупките на американска соя и на друг вноса от САЩ.

Междувременно Пекин вече възобнови покупките на соя, което представлява най-големият американски износ за Китай, както и покупките на свинско месо от Съединените щати.

Редица икономисти предполагат, че сключването на окончателно споразумение може да отнеме години. Потенциалните препятствия включват китайското настояване САЩ да отменят съществуващите високи мита, след като влезе в сила "първата фаза" от търговската сделка. Администрацията на Тръмп обаче смята, че някои тарифи трябва да останат в сила, за да гарантират, че Пекин ще изпълнява поетите ангажименти по временното споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна