Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания на полуфинал в АТП Къп въпреки загуба на Надал

Гофен победи Надал, но накрая ликуваха испанците.
Снимка: БТА

Отборът на Испания попълни полуфиналното каре на тенис турнира АТП Къп в Австралия.

Иберийците надделяха с 2-1 победи в Сидни над тима на Белгия, който България изпусна да надиграе онзи ден. Всичко се реши чак в дългия тайбрек при двойките. В събота испанците играят срещу домакините, а преди това е полуфиналът между Сърбия и Русия.

При дуетите Рафаел Надал и Пабло Кареньо Буста надиграха Сандер Жиле и Йоран Влиген с 6:7(7), 7:5, 10-7 в двучасов мач.

В първия сет нямаше нито една точка за пробив. В закономерния тайбрек двата тандема имаха по една възможност да спечелят частта, но не успяха. При втория си шанс Жиле и Влиген обаче затвориха сета..

В осмия гейм на следващия сет белгийците стигнаха до две точки за пробив, като поведоха с 40:30, но нямаха шанс при втория шанс, когато ретурът на Влиген излезе на милиметър в аут. След това Надал и Кареньо Буста направиха брейк на нула, поведоха с 6:5 и след това при втория си сетбол изравниха частите.

Дългият шампионски тайбрек започна напълно равностойно. Надал изненада съперниците с удар по правата и така се стигна до минирлобив за Испания при 5:4 точки, размяната на половините на корта дойде при 7:5. Последва двойна грешка на Жиле. След това се стигна до 9:5 и иберийците реализираха третата възможност след двойна грешка на Влиген.

Преди това в мача на първите ракети Давид Гофен нанесе първа загуба за годината на световния номер едно Рафаел Надал с 6:4, 7:6 (3) и по този начин изравни резултата в дуела между Белгия и Испания – 1-1.

По-рано през деня, в сблъсъка на вторите ракети, Роберто Баутиста Агут даде преднина на иберийците, след като надви Копеянс с 6:1, 6:4, въпреки че отстъпваше с 0:3 във втория сет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени