Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние и Джонсън с противоположни позиции за бъдещата търговска сделка след Брекзит

В резултат на това британската лира поевтинява с над 1%

Главният преговарящ за Брекзит на ЕС - Мишел Барние и британският премиер Борис Джонсън очертаха две много различни и почти противоположни позиции преди преговорите за бъдещите търговски отношения между единния блок и Великобритания.

В съответствие с правилата на ЕС, Барние посочи, че двустранната търговска сделка трябва да бъде обвързана с правилата на европейския пазар, за да се осигурят равнопоставени условия. Премиерът на Обединеното кралство пък твърди, че не е необходимо споразумение, което да включва приемането на правилата на ЕС.

Европейската комисия каза, че търговската сделка няма да се прилага за Гибралтар, тъй като ЕС продължава да подкрепят Испания по този въпрос. Великобритания пък заявява, че ще води преговори от името на цялото семейство на Обединеното кралство, "което включва и Гибралтар".

Що се отнася до механизма за решаване на спорове, ЕК смята, че всяко едно решение ще изисква Съдът на ЕС да има юрисдикция за разрешаване на такива различия в търговията. Борис Джонсън пък заяви, че иска това да става "без юрисдикция на Европейския съд".

Що се отнася до риболова, ЕК посочва, че всяка една търговска сделка изисква този въпрос да бъде част от споразумението. Обединеното кралство обаче смята, че това не е задължително, макар и да отбеляза, че е готово да обмисли подобна сделка.

По същество днешните изявления показват, че двете страни стоят в различни ъгли на "боксовия ринг", преди да влязат в битката на предстоящите преговори. За сега и  двете страни сякаш искат да покажат, че са "победители" в този двубой и че са достатъчно силни, за да не предложат отстъпки.

Ако обаче не бъдат направени отстъпки, не изглежда, че през следващите месеци може да се постигне някаква форма на всеобхватна търговска сделка между ЕС и Великобритания.

В резултат на това британската лира поевтинява на валутния пазар, като паундът се понижава с 1,6% към 1,2985 щатски долара, отстъпвайки от петъчния връх около 1,3208 долара (най-високо ниво от 7-и януари). В същото време еврото поскъпва с 1,4% към 0,8518 паунда (най-високо ниво от 21-ви януари), отскачайки рязко от петъчното дъно около 0,8390 британски лири.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна