Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Брент"-ът леко поевтиня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола отчетоха разнопосочна тенденция в азиатската търговия заради опасенията от спад в търсенето, предизвикан от транспортните ограничения на фона на епидемията от коронавирус в Китай, който е най-големият световен вносител, информира "Ройтерс".

Сортът "Брент" от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поевтиня с 8 цента или 0,1 на сто до 55,71 долара за барел. Вчера контрактите скочиха с 3,2 на сто.

Американският лек суров петрол поскъпна със 7 цента или 0,1 на сто до 51,24 долара за барел, след като във вчерашната търговия цената на фючърсите нарасна с 2,5 на сто.

Търсенето на петрол в Китай, вторият най-голям потребител на петрол в светa, се сви заради ограничаването на транспортните връзки от и към страната и вътрешните карантинни мерки.

Китайската държавна компания за преработка на петрол "КемЧайна " (ChemChina) обяви, че ще затвори рафинерия с капацитет 100 000 барела петрол дневно и ще свие производството на две други нефтопреработващи предприятия на фона на намалялото търсене на горива.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени