Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Морган Стенли": Короновирусът може да забави растежа на Китай до 3,5% в началото на годината

Икономическият растеж на Китай може да се забави до 3,5% през първото тримесечие на фискалната 2020 с оглед на епидемията от коронавирус в страната, се посочва в анализ на американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley).

Според анализатори на банката промишлената дейност във втората по големина икономика в света е оперирала през миналата седмица с едва 30% до 50% от нормалното си ниво.

Банката очаква промишленото производство в Китай да се подобри до 60-80% от своя капацитет към края на февруари и би трябвало да възстанови нормалното си ниво на работа в средата до края на март.

Китай е дом на голяма част от световните мрежи за доставка, които произвеждат различни стоки - от текстил до мобилни телефони и автомобили. Удълженото спиране на производствените линии в Китай не само ще повлияе на доставките на тези продукти, но и ще навреди на способността на другите пазари да произвеждат своите стоки.

Анализаторите на Morgan Stanley посочват, че "световната икономика ще постигне отскок, тъй като се предвижда компаниите да възобновят производството си", като в същото време те смятат, че Китай може да използва икономически стимул за овладяване на негативното въздействие от вирусната епидемия, включително намаляване на лихвените проценти.

Те обаче предупредиха за наличието на все още голяма несигурност около епидемията от коронавирус.

Morgan Stanley представи и таблица със своите икономически прогнози за Китай в зависимост от това до колко бързо ще се възстанови производството.


По последни данни на Националната здравна комисия на Китай към вторник включително, коронавирусът в страната причини смъртта на общо 2004 души, а броят на заразените достигна 74 185. Само в рамките на последния ден от смъртоносния вирус починаха 136-ма, а заразените се увеличиха с 1749.

Единствената позитивна информация е, че извън областта Хубей, която е огнището на коронавируса, броят на заразените намалява за 15-и пореден ден, което може би е знак за ограничаване на епидемията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени