Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна надпреварата за лидер на германския ХДС

Специален конгрес ще избере нов председател на 25 април

Ангела Меркел с лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големите политически играчи в управляващия германски Християндемократически съюз обявиха днес кандидатурите си за лидерския пост в ударената от криза партия, предаде АФП.

Вчера стана ясно, че на специален конгрес на 25 април ХДС ще избере нов председател на мястото на Анегрет Крамп-Каренбауер, която се оттегля, включително от надпреварата за канцлер догодина.

Със спадаща популярност ХДС на Ангела Меркел доминира политиката в страната от 70 г. и изборът на нов лидер има за цел и да сложи край на кризата с идентичността и противопоставянето на крайната десница, която е във възход.

Армин Лашет, премиер на най-многолюдната провинция Северен Рейн-Вестфалия, стана първият, който се включи в надпреварата да оглави ХДС заедно със здравния министър Йенс Шпан.

Те ще се изправят срещу отдавнашния съперник на Меркел Фридрих Мерц, 64-годишен корпоративен адвокат, който е популярен сред по-консервативните фракции в партията.

Мерц иска завой вдясно, за да привлече обратно гласоподавателите, изгубени за сметка на антислямската и антимигрантска „Алтернатива за Германия“.

Той изгуби председателския пост с малка разлика от Крамп-Каренбауер, протеже на Меркел, през декември 2018 г.

Трябва да бъдат взети мерки Меркел да не остане последния канцлер на ХДС в Германия, смята Мерц, докато според Шпан оттеглянето на Крамп-Каренбауер е хвърлило ХДС в най-голямата криза в историята на партията.

Друг кандидат за поста е центристът Норберт Рьотген, бивш екоминистър, уволнен от Меркел през 2012 г., като се очаква той официално да се включи в съревнованието. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна