Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пежо-Ситроен": Коронавирусът е "голям риск за цялата автомобилна индустрия"

"Пежо Ситроен"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на европейския автомобилен гигант Groupe PSA ("Пежо-Ситроен") Карлос Таварес заяви, че разпространението на коронавирус от Азия в Европа е предизвикателство за компанията, която в момента работи по сливането с италианската Fiat Chrysler.

"Ясно е, че това е голям риск за цялата автомобилна индустрия", посочи Таварес.

"Досега ситуацията в нашата компания е добра. Ние поддържахме работещи нашите заводи, ... но разбира се, ние сме много съсредоточени върху отстраняване на всички логистични проблеми, всички проблеми с доставките, пред които са изправени всички фирми", добави той.

По-рано през деня Groupe PSA обяви приходи за 2019 година в размер на 74,7 млрд. евро, което е с 1% повече от предходната година и над очакванията на финансовите анализатори.

Компанията съобщи, че приходите от автомобили са в размер на 59 млрд. евро, или малко по-високи от тези за 2018 година. Френският автомобилен гигант, който в момента се слива с Fiat Chrysler, което ще доведе до създаването на четвъртата по големина автомобилна компания в света, отчете и увеличение с 13,2% на нетната печалба през миналата година до 3,2 млрд. евро и също така увеличи раздавания дивидент до 1,23 евро за една акция.

Силните финансови резултати допринасят за ръст на акциите на PSA на борсата в Париж с 2,4%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна