Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загуби от 5 трлн. долара на световните борси на фона на разширяващата се епидемия от коронавирус

Само в рамките на отминаващата седмица световните борси вече се разделиха с 5 трлн. долара пазарна капитализация, тъй като инвеститорите се подготвят за пандемия от коронавируса Covid-19, която рискува да предизвика глобална икономически рецесия. Това се очертава като най-лошата седмица за пазарите на акции от глобалната финансова криза през 2008 година.

Глобалният фондов индекс MSCI, включващ борсите на почти 50 държави по света, се понижава в петък с 1,1% и вече се раздели с 10% от стойността си в рамките на последните пет сесии на търговия. Това е най-силният негов спад от октомври 2008 година насам, когато избухна глобалната финансова криза след новината за фалита на американката банка Lehman Brothers.

Европейските борси стартираха петъчната търговия с нови силни понижения, следвайки поредните снощни брутални разпродажби на Уолстрийт и спада на азиатските пазари на акции по-рано през днешния ден. Инвеститорите се притесняват все повече от растящия брой на заразените от коронавирус извън Китай, което е предпоставка за скорошно официално обявяване на вирусна пандемия, тъй като от Covid-19 вече са засегнати всички континенти.

В четвъртък Световната здравна организация предупреди, че настоящата вирусна епидемия има потенциал да се превърне в пандемия, докато анализаторите на агенцията за кредитен рейтинг "Мудис" предупредиха, че при пандемия има риск от глобална икономическа рецесия през първата половина на тази година.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се срина в началото на днешната търговия с 4,5% след вчерашен спад с 3,75%, преди да парира малка част от първоначалните загуби, понижавайки се с около 3,5%. По този начин общият европейски индекс вече се понижи с над 10% от неговия рекорден връх, достигнат на 19-и февруари, като само в рамките на отминаващата седмица той падна с 11,5%.

Това е ясен знак, че и европейските борси официално навлязоха в т. нар. низходяща пазарна корекция (спад с повече от 10% от даден ценови връх), след като снощи и трите основни американски фондови индекса се сринаха с нови над 4% и с над 10% от техните рекордни върхове, ударени само седмица по-рано, което беше ясен знак, че и Уолстрийт вече навлезе в низходяща пазарна корекция.

Снощи индексът DJIA загуби 1190 пункта (спад от 4,42%), широкият индекс S&P500 също се понижи с 4,42%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 4,61%. От началото на годината те вече се понижават съответно с 9,71%, със 7,8% и с 4,53%.

Немският фондов индекс DAX 30 се понижава в петък с около 4% след първоначален спад с 5%, докато френският CAC 40 се понижава с 3,2% и британският FTSE100 - с 3,33%, след като те стартираха днешната търговия със спад от 4 на сто.

Най-сериозен спад отново има при акциите на туристическите и пътнически компании, на тези от технологични сектор и на минно-добивните компании.

Редица големи европейски фирми продължават и днес да предупреждават, че техните финансови резултати ще бъде сериозно засегнати от епидемията от коронавирус. Акциите на британския собственик на British Airways - IAG поевтиняват с над 6%, след като авиопревозвачът отчете спад на нетната печалба за 2019 година с 40% и обяви, че не може да направи прогнози за 2020 година с оглед на вирусната епидемия, отбелязвайки само, че коронавирусът ще засегне силно печалбите през настоящата година.

Германската компания BASF също предупреди, че печалбите ѝ ще продължават да спадат и през тази година, тъй като последствията от вирусната епидемия ще навредят на търсенето на нейната продукция от индустриални клиенти. Акциите на BASF поевтиняват на борсата във Франкфурт с близо 4%.

По-рано в петък и азиатските борси бяха подложени на силен натиск от продажби, като японският индекс Nikkei се понижи с 3,67% и вече е надолу с 10,8% от неговите неотдавнашни върхове - ясен знак, че и японският фондов пазар навлиза в техническа низходяща корекция.

Индексът на борсата в Хонког - Hang Seng затвори с понижение от 2,42%, а китайският основен индекс Shanghai Composite падна с 3,71%.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 3,3% на фона на растящият брой на случаите на коронавирус в страната, а австралийският индекс S&P/ASX 200 падна с 3,25%.

Въпреки вчерашният драматичен спад на Уолстрийт, фючърсите на основните американски фондови индекси се понижават с около 1% и преди началото на днешната търговия в САЩ. Фючърсите на DJIA се понижават с около 250 пункта (понижение с 0,95%) след срив по-рано днес с 500 пункта, фючърсите на S&P500 се понижават с 0,82%, а на Nasdaq100 - с 0,93%, след като по-рано в петък те паднаха с близо 2%.

Графика на фондовия индекс S&P500
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна