Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът определи домашен арест за шофьора от катастрофата на пътя Бургас-Созопол

Окръжния съд в Бургас определи домашен арест за 34-годишния шофьор на автобус Камен Филипов. При тежък инцидент в събота вечер на пътя Бургас-Созопол след пътно произшествие между две коли той удари и на място загинаха 46-годишната Ванча Байлова, кмет на село Присад и 22-годишният Тодор Тодоров от село Росен. Филипов е привлечен като обвиняем за катастрофа по непредпазливост със смърт на повече от едно лице, за което може да получи наказание от 3 до 15 години затвор. 
Съдия Яни Гайдурлиев смята, че няма опасност обвиняемият да се укрие. Според съдебната инстанция „следва да се посочи, че степента на доказване на предположението за авторството на престъплението е значително по-ниска от същата, необходима на прокурора да състави обвинителен акт или на съда да постанови осъдителна присъда. Без съмнение по делото е необходимо изготвянето на авто-техническа експертиза за изясняване на релевантните по делото обстоятелства, както и събиране на други относими към предмета на доказване по делото доказателства“.

По-рано най-тежката мярка задържане под стража поиска прокуратурата. Основният мотив беше, че задържаният е с двойно гражданство, международен шофьор е и може да се укрие. Освен това той е осъждан през 2009 година и има пробация. Защитата му пледира за по-леката мярка-парична гаранция, тъй като се грижи за 9-годишно дете, а жена му е безработна. Според адвокат Веселина Василева загиналите също са допринесли за леталния изход:

„Ако те не са били по това време на неосветено място, без аварийни светлини или включени фарове. Не е имало сложен триъгълник, който да обозначава и предизвестява, че на същото място преди това е настъпило друго транспортно произшествие.“

Защитата посочи, че шофьорът на автобуса са е движел с разрешените за участъка 80 км в час, а в кръвта му не са открити алкохол или наркотици. Днес стана ясно, че той живее в Добрич и няма трудов договор с фирмата, чийто автобус кара. Самият Камен Филипов заяви пред съда, че много съжалява за случилото се. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна