Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава сривът на фондовите борси заради епидемията от коронавирус

Глобалните пазари на акции остават и в петък под много силен натиск от продажби с оглед на разрастващата се епидемия от коронавирус по света, която засилва страховете от продължително икономическо забавяне.

В същото време инвеститорите продължава панически да купуват държавни облигации с оглед на статута има на "убежище", което води до ръст на техните цени и респективно до срив на тяхната доходност към рекордни дъна.

След като вчера доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ падна трайно под психологическата бариера от 1,0%, днес тя удари ново рекордно дъно от около 0,7%, което подсилва допълнително разпродажбите на акции на световните фондови борси.

Основните европейски фондови индекси стартираха петъчната търговия с нови агресивни понижения с над 3%, тъй като инвеститорите са сериозно обезпокоени, че глобалното разпространение на коронавируса, и в частност в Европа, може на първо време да засегне най-силно акциите на компаниите, свързани с пътническите услуги.

Обшият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с нови 3,45%, германският индекс DAX 30 - с 3,48%, френският CAC 40 - с 3,64%, италианският MIB - с 3,45% и британският FTSE100 - с 3,16%.

Европейският индекс STOXX Europe 600 Travel & Leisure бележи най-голям спад от 4,7% и вече стабилно навлезе в т.нар. "мечи" пазара (на падащи цени на акциите), след като се търгува с повече от 20% под неговия неотдавнашен рекорден връх.

Силният спад на доходността на държавните облигации, включително на 10-годишните немски книжа към рекордни дъна около -0,739%, се отразява доста негативни и на банковите акции, като тези на Deutsche Bank падат с 5,5%, а на Commerzbank - с 6,65%.

Фючърсите на американските фондови индекси също бележат пореден силен спад, като тези на DJIA се понижават с близо 600 пункта (спад с 2,25%), на S&P500 - с 2,48% и на Nasdaq100 - с 2,62%. Търговията на Уолстрийт в четвъртък приключи с големи загуби, като DJIA се понижи с 969 пункта (с 3,58%), S&P500 - с 3,39% и Nasdaq Composite - с 3,1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна