Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без кина, театри и фитнес в цялата страна заради случаите на заразени с коронавирус

Отменени са всички масови културни събития в цялата страна заради установените първи случаи на коронавирус.

Това важи за посещенията в кина, театри, концертни зали, музеи, галерии и други. Забраняват се всякакви масови прояви с участие на деца, спортните състезания ще се провеждат без публика.

За целта здравният министър Кирил Ананиев е издал заповед.

Първоначалната идея по време на извънредното заседание на Правителството на 8 март беше да се ограничат културните прояви на закрито само в областите, в които са потвърдени случаи на коронавирус – Плевен и Габрово. Министърът на културата Боил Банов обаче поиска да се разшири обхвата на забраната за цялата страна и това беше прието. "Не от гледна точка на създаване на паника, а за това, че 400-500 души в затворени помещения за 2-3 часа създава риск от разпространяване на заразата", мотивира предложението си министърът на културата.

Отмяната на всички културни събития на закрито означава, че в страната до второ нареждане със затворени врати са театри, кина, концертни зали и пространства на закрито, в случаите, в които там се провеждат масови мероприятия. И друг път се е случвало дълго чакани културни събития да бъдат отменяни, заради заболяване на изпълнителя или други форсмажорни обстоятелства, но за първи път културата в България затваря изцяло врати. Първи на забраната на 8 март реагираха от Софийската филхармония като отложиха концертите си с обещанието, че ще направят всичко възможно да определят нови дати за събитията във възможно най-кратък срок. Всички закупени билети ще могат да бъдат презаверени на касата на зала „България“ за новите дати или за други концерти от настоящия сезон 2019/2020. За всички свои почитатели в дните на обявените концерти, които не могат да се състоят, Софийската филхармония ще излъчва на страницата си във Фейсбук записи на свои концерти от предишните сезони.

НДК информира на сайта си, че преустановява посещенията на културните мероприятия в НДК до второ нареждане. Това означава, че са затворени сцените на Театър Азарян, ДНК-пространство на съвременен танц и пърформанс, Нов театър НДК, Артгалерия, кино „Люмиер”, Литературен клуб „Перото”, както и зала „В парка” в сградата на Малкото НДК”.

За 9 март, в зала 1 на НДК бе насрочена премиерата на мащабната копродукция „Турандот”, която също няма да се състои.

Отменен е и друг гостуващ спектакъл - "Отело" на варненския театър "Стоян Бъчваров", който щеше да се играе на 9 март на сцената на Народния театър „Иван Вазов“.

Засега пада и насроченият за 17 март в зала 1 на НДК голям юбилеен концерт на Веско Ешкенази с участието на брат му - диригентът Мартин Пантелеев, пианистът Людмил Ангелов, актрисата Койна Русева.

Във връзка с потвърдените случаи на коронавирус в България и решенията на Министерски съвет, се отлагат и представленията на Софийската опера и балет: „Дон Жуан“ от Моцарт на 13 и 15 март,„Сонатите на Бетовен“ на 14 март;

Детските спектакли: Концерти за бебоци на 13, 14, 15 и 22 март; „Вълшебната флейта“ от Моцарт на 13 и 14 март; „Мечо Пух“ от Андрей Дреников на 14 март; „Пеещите пътни знаци“ на 15 март; „Трите прасенца“ на 20 и 21март; „Аполон и Хиацинт“ от Моцарт на 22 март.

Все още няма официална информация относно провеждането на 24-тия международен "София филм фест". От пресофиса на фестивала заявиха, че чакат официална заповед от Министерския съвет, а не просто препоръка. Но от НДК потвърдиха, че са отменени всички фестивални прожекции в зала 1 и кино "Люмиер". Традиционно фестивалът се провежда през март със стотици прожекции, пълни зали и много гости от света на киното. Прави впечатление, че прекратяване на програмата си засега са предприели държавните и общинските културни институти, а частният бизнес и театрите с делегирани бюджети предстои да вземат решение днес.

От друга страна търговските центрове са пълни с хора и киносалоните в тях работеха снощи - показа проверката на Радио София. Като алтернатива на забранените културно-масови прояви в социалните мрежи се появиха идеи за виртуални представления с код за достъп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени