Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: В Хубей разпространението на Covid-19 е до голяма степен овладяно

Си Цзинпин, президент на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на посещението си в епицентъра на епидемията от коронавирус в град Ухан, провинция Хубей, китайският президент Си Цзинпин, заяви, че вижда, че разпространението на Covid-19 е до голяма степен ограничено.

Самата днешна визита на китайския президент в Ухан е сигнал, че епидемията в провинция Хубей и по-специално в град Ухан е овладяна. Допълнително доказателство за подобряване на епидемиологичната обстановка в града е информацията, че вече са затворени всичките 14 временно изградени болници. 

Си Цзинпин изрази своята благодарност към местните жители и на работещите на първа линия за "тежката работа ", както и за "солидна и щателна превенция", която помогна на провинция Хубей и на град Ухан да започнат да се възстановяват.

Генералният секретар на Комунистическата партия на Китай също така каза, че въпреки положителните промени, наблюдавани в районите с най-голям брой коронавирусни инфекции, бъдещите задачи остават предизвикателни и подчерта, че превенцията на епидемията и контролът все още са от "първостепенно значение".

Според него ще се ускори прилагането на ефективни лекарства за лечението на коронавирус. Той отбеляза, че икономиката на Хубей е засегната от заразата само в краткосрочен план, но дългосрочният възходящ импулс не е засегнат.

По-рано днес Националната здравна комисия в страната (NHC) отчете най-ниският брой на случаите на заразени, откакто NHC започна да проследява болестта през януари. Досега общите случаи на коронавирус в Китай достигнаха почти 90 000, от които 3 136 души починаха, но над 60 000 се възстановиха. През последното денонощие обаче броят на заразените с коронавирус в Китай нарасна с едва 19 до 80 754 при допълнително 17 починали.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна