Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия отпуска допълнителни 25 млрд. евро за подкрепа на икономиката заради Covid-19

Джузепе Конте, италиански премиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джузепе Конте обяви в сряда, че правителството ще отпусне допълнителни 25 млрд. евро за подпомагане на икономиката на страната на фона на ескалиращата епидемия от коронавирус Covid-19.

Сумата не е предназначена да бъде използвана мигновено, но ще бъде "несъмнено използвана за справяне с всички трудности при тази извънредна и спешна ситуация", посочи Конте.

Лидерът на италианското правителство също така заяви, че властите в Рим са "възхитени от климата, който се определя на европейско ниво".

През миналата седмица Джузепе Конте каза, че на страната ще трябват 7,5 млрд. евро за справяне с вирусната криза, като малко по-късно сумата беше променена на 10 млрд. евро, а днес - на 25 млрд. евро. В същото време италианските власти посочват, че ще поискат да увеличаване на бюджетните дефицитни разходи до 20 млрд. евро.

Добрата новина е, че Европейската комисия отговаря много положително на финансовите нужди на Италия в светлината на настоящата кризисна ситуация.

Междувременно Джузепе Конте предупреди, че могат да се наложат по-строги ограничения на движението в страната, след като регионът Ломбардия поиска всички магазини и обществен транспорт да бъдат затворени заради епидемията от коронавирус.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна