Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ има възможност да намали лихвите в бъдеще

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Филип Лейн заяви в петък, че Управителният съвет на банката запазва възможността за бъдещи съкращения на лихвените проценти, ако това е оправдано.

Той посочи, че ЕЦБ "очевидно е готова да направи повече и да коригира всички налични финансови инструменти, ако е необходимо, за да се гарантира, че предприеманите стимулиращи мерки, които виждаме в отговор на ускореното разпространяване на коронавируса, не подкопават трансмисионния механизъм на провежданите от банката политики".

В официалния си блог Филип Лейн се опита да обясни защо ЕЦБ не е понижила основните си лихвени проценти на редовното заседание в четвъртък. Той отбеляза, че "докато този голям шок ни удари с висока скорост, основният ни сценарий е, че той в крайна сметка ще бъде временен". Ето защо, посочи Лейн, ЕЦБ стигна до заключението, че "по-подходящият отговор е облекчаване на паричната политика чрез допълнителни покупки на активи (програмата за "количествени улеснения") и значителната подкрепа за предоставяне на кредити на банките чрез ревизираната програма TLTRO".

Той допълни, че ЕЦБ смята, че в настоящата ситуация би било по-малко ефективно, ако банката понижи лихвените си ставки.

В четвъртък ЕЦБ реши да остави основните си лихвени ставки непроменени, като в същото време увеличи размерът на програмата за "количествени улеснения" с общо 120 млрд. евро до края на годината и предостави допълнителни улеснения за евтино кредитиране на търговските банки посредством операциите си за дългосрочното им рефинансиране TLTRO.

Посредством днешното си изявление Филип Лейн се опитва да успокои европейските финансови пазари, които вчера реагираха негативно на решението на ЕЦБ да не понижи основните си лихви.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна