Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: САЩ могат да се превърнат в нов епицентър на коронавируса

Снимка: Университет "Джонс Хопкинс"

Световната здравна организация (СЗО) предупреди във вторник, че Съединените щати имат потенциала да се превърнат в новият епицентър на огнището на коронавирус.

Говорител на СЗО подчерта, че броят на регистрираните случаи на Covid-19 в САЩ се ускорява бързо през последните няколко дни.

В момента САЩ вече са третата най-засегната страна с 46 168 случая - след Китай, откъдето възникна заразата, и Италия, която се оказа първоначалното вирусно огнище в Европа. След като епидемията избухна в Китай, епицентърът ѝ се премести в Европа, където Италия, Испания и Германия са най-силно засегнати.

През последните 24 часа 85 процента от новите случаи бяха от Европа и САЩ, заяви говорителят на СЗО Маргарет Харис пред репортери. От тях 40 процента са от САЩ.

На въпрос дали Съединените щати могат да се превърнат в новия епицентър на коронавируса, г-жа Харис отговори:

"Сега наблюдаваме много голямо ускорение на случаите в САЩ, така че страната има такъв потенциал".

"Те (САЩ) имат много голямо вирусно огнище, което се увеличава по интензивност", добави Харис.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че "Covid-19 подчертава колко уязвими могат да бъдат хората с белодробни заболявания и отслабена имунна система".

Според най-новата информация, общият брой на заразените хора в света е 387 382, докато 102 404 души са били възстановени. Броят на смъртните случаи нарасна до 16 758.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени