Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на Уолстрийт след много слаби икономически данни и банкови отчети

Американските фондови борси заличават част от вчерашните печалби, тъй като в резултат на пандемията от Covid-19 инвеститорите се оказаха изправени пред трагично слаби икономически данни и силен спад на банковите печалби.

Индексът DJIA се понижава с над 500 пункта (спад с 2,15%), заличавайки голяма част от вчерашното възходящо движение с 2,4%.

Широкият индекс S&P500 се понижава с 2,27% след скок във вторник с 3,1% до 4-седмичен връх, докато технологичният индекс Nasdaq Composite парира малка част от вчерашния си ръст с 4%, понижавайки се с 1,55%.

Влияние върху инвеститорските нагласи оказват много слабите данни за продажбите на дребно и за индустриалното производство в САЩ през март, които само потвърждават прогнозите за силно негативното въздействие върху икономиките по цял свят на пандемията от коронавирус.

Силен спад от близо 6% регистрира подиндексът на S&P500, включващ компаниите от енергийния сектор, след спад на цените на американския лек суров петрол към нови 18-годишно дъно около $19,20 за барел преди да последва известна стабилизация около $ 20,00.

Акциите на американските петролни гиганти Exxon Mobil Corp и Chevron поевтиняват съответно с 6% и с 5%.

Банковият подиндекс S&P 500 Banks Group се понижава с 4,6%, след като финансовите отчети на най-големите американски банки показаха понижения с около 50% на техните печалби през първото тримесечие. Това се дължи на факта, че банките бяха принудени да заделят милиарди долари под формата на провизии, за да се подготвят за очакваното рязко покачване на необслужваните кредити, след като коронавирусна пандемия де факто спря стопанска дейност и изкара на улицата милиони безработни.

Акциите на Bank of America се понижават с 5,8%, на Citigroup - със 7%, на JPMorgan Chase - с 4,7% и на Wells Fargo - с 5%.

Европейските борси също отбелязаха спад по време на търговията в сряда, слагайки край на петдневното възходящо рали.

Общият индекс S&P500 приключи търговият със спад от 3,24%, след като от 6-и април до днес индексът нарасна с почти 8% на фона на надежди за отслабване на коронавирусната пандемия и на постепенно вдигане на част от строгите ограничителни мерки, които блокираха и европейската икономика подобно на американската.

Индексът успя да възстанови около 22% от стойността си, след като през март удари 8-годишно дъно, но все още е надолу с почти 26% от неговия рекорден връх, достигнат към средата на февруари.

Немският индекс DAX приключи търговията в сряда с понижение от 3,89%, френският CAC40 падна с 3,76%, а британският FTSE100 - с 3,34%.

Акциите на Adidas поевтиняха с 5,22%, след като немската компания за спортна екипировка заяви, че е получила държавно-гарантиран заем от 3 млрд. евро и че прекратява раздаването на дивиденти на своите акционери. Компанията отбеляза за "силното въздействие върху приходите и генерирането на пари в повечето части на света от средата на март", в допълнение към трудностите на фирмата на китайските пазари от края на януари и началото на февруари.

Подобно на Уолстрийт, най-солиден спад на европейските борси отбелязаха акциите на петролните компании, като тези на френската Total се понижиха с 4,5%, на британската BP - с близо 6% и на Royal Dutch Shell Group - със 7,36%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна