Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите китайски ограничения за износа спират пристигането на важни медицински стоки в САЩ

Ограниченията за износ, прилагани от китайските власти, затрудняват компаниите от Съединените щати да доставят медицинско оборудване, необходимо за борбата с Covid-19, показват документи на Държавният департамент, за които съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Редица американски компании са засегнати от новите експортни правила в Китай, включително фирми като 3M, PerkinElmer, General Electric и Owens & Minor, се посочва в информацията на финансовото издание.

Базираните в Китай техни фабрики не са в състояние да доставят необходимите стоки до САЩ, след като Пекин реши да въведе нови митнически инспекции на експортираното от страна медицинско оборудване и да се  правят двойни проверки дали необходимите медицински продукти не се изнасят. Медицинските стоки, които чакат в китайските заводи на американски компании, включват ръкавици, маски и тестови комплекти за коронавирус, допълва "Уолстрийт джърнъл".

Преди дни редица държави, предимно от Европа, започнаха да критикуват Китай за качеството на оборудването, което те са закупили от азиатската страна. Това именно накара Пекин да въведе новите по-строги мерки на контрол на изнасяното от страната медицинско оборудване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна