Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕКОФИН ще одобри разхлабване на банковите правила в подкрепа на кредитирането на икономиката

Министрите на финансите на Европейския съюз са готови да одобрят разхлабване на правилата, за да позволят на търговските банки да продължат кредитните потоци към икономиката, тъй като коронавирусната епидемия задушава бизнес активността в целия един блок.

"Важно е банките да продължат да финансират домакинства и предприятия, включително малките и средни предприятия, които изпитват временни затруднения на фона на пандемията от Covid-19", се посочва в документ, който финансовите министри от ЕС вероятно ще одобрят след видеоконферентна среща на ЕКОФИН в четвъртък, съобщава Ройтерс.

В документа се оказва още: "За тази цел пълноценното използване на гъвкавостта, предвидена в пруденциалната и счетоводна рамка, е от съществено значение в момент, когато за икономиката е жизненоважно достатъчно финансиране за покриване на финансовия натиск".

Ройтерс напомня, че Европейската централна банка вече намали капиталовите изисквания за банките, намиращи се под нейн надзор, за да им помогне да се справят с последиците от пандемията, която вкара много компании  в "хибернация" и направи изплащането на заеми по-трудно или дори невъзможно.

Много правителства на ЕС също така предложиха временни мораториуми по обслужване на кредитите към търговските банки, както и държавни гаранции и други мерки за подпомагане на компании и физически лица, за да не се срине банковата система.

"ЕКОФИН (финансовите министри от ЕС) ще предостави на банките необходимата гъвкавост, за да помогнат на клиентите си с заеми“, заяви германският финансов министър Олаф Шолц във видео съобщение преди началото на днешните разговори.

Той обаче посочи, че гъвкавостта не означава освобождаване на банките от необходимите регулации, които бяха разработени след фалитът на американската Lehman Brothers през есен на 2008 г., последван от световната финансова и икономическа криза.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна