Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Лидерите на Г-7 остават ангажирани с координиран глобален отговор на коронавируса

Лидерите на групата на индустриално развитите държави от Г-7 призоваха за преглед и процес на реформи в Световната здравна организация и се съгласиха да осигурят координиран глобален подход към пандемията от коронавирус, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс.

Те също така се съгласиха да си сътрудничат за рестартиране на техните икономики след стабилизиране на коронавирусната криза, се посочва в изявлението на Белия дом след проведеният в четвъртък видеоконферентен разговор между лидерите на Г-7.

"Лидерите на Г-7 се съгласиха да продължат да предприемат всички необходими мерки, за да осигурят силен и координиран глобален отговор на тази здравна криза и свързаното с нея хуманитарно и икономическо бедствие и да започнат силно и устойчиво икономическо възстановяване", заяви Белият дом.

Те също така обсъдиха усилията за обединяване на изследванията на коронавируса, като споделят данни и ги правят обществено достояние.

В съобщението също така се посочва: "Лидерите признаха, че държавите от Г-7 ежегодно допринасят с повече от един милиард долара за Световната здравна организация (СЗО). С оглед на това голяма част от днешните разговори бяха съсредоточени върху липсата на прозрачност и хронично лошо управление на пандемията от страна на СЗО. Лидерите призоваха за задълбочен преглед и процес на реформи на СЗО".

"Лидерите на Г-7 поставиха задача на техните министри да работят заедно, за да подготвят всички техни икономики за безопасното им отваряне наново след стабилизиране на коронавирусната криза и на основа, която ще позволи на страните от Г-7 да възстановят икономическия растеж с по-устойчиви здравни системи и надеждни вериги за доставки". се казва в изявлението на Белия дом след днешната видеоконферентна среща.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна