Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 24 млн. по-малко приходи в актуализирания бюджет на София

Снимка: Колаж: Георги Нейков

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 година. След въвеждане на извънредното положение само за месец март спадът на приходите е близо 19 милиона лева.

Прогнозите са, че спадът ще продължи. Бюджетът е актуализиран с близо 24 милиона и половина лева по-малко приходи.

Запазват се всички планирани средства за стратегическите проекти като метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с Околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестиции в общинските болници и здравни заведения, както и издръжката на социалните услуги.

Намаляват се средствата за няколко инфраструктурни обекти, които още не са стартирали.

Очаква се сериозен спад на приходите от градския транспорт  - както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране.

Сериозен спад има и в отчета на приходите на общинските лечебни заведения заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с коронавирус и заради намалялата дейност.

В средата на годината ще бъде направена нова оценка на бюджета с готовност да бъде предложена втора актуализация.

Възнагражденията в надзорните съвети на няколко общински организации в София ще бъдат спрени за половин година. Сумите ще бъдат използвани за борба с коронавируса.

До месец октомври 2020-та година се спират възнагражденията на членовете на Надзорните съвети в Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, в Специализираният приватизационен фонд и Съвета за управление на Гаранционния фонд за малки и средни предприятия.

Парите ще бъдат използвани за храна и лекарства на самотно живеещи болни и възрастни хора, социални дейности, за работа на общинските болници и други належащи нужди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна