Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските облигации поевтиняват, след като "Фич" понижи кредитния рейтинг на страната

Държавните облигации на Италия поевтиняват, което води до нарастване на тяхната доходност, след като агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на страната до само една стъпка над т.нар. "високорисково ниво".

"Фич" намали кредитния рейтинг на Италия до „BBB -", позовавайки се на въздействието на пандемията от коронавирус върху силно задлъжнялата италианска икономика.

Това провокира продажби на италиански държавни облигации в началото на търговията в сряда, което доведе до нарастване на тяхната доходност (на лихвите по обслужването на държавния дълг).

Доходността на краткосрочните двегодишни ценни книжа на Италия се повишава с 12 базисни пункта към 0,75%, а доходността на 10-годишните дългосрочни облигации - с 10 базисни пункта към 1,83%.

Внимателно следеният от пазари лихвен сред (лихвена разлика) между доходността на 10-годишните книжа на Италия и Германия, или ефективната рискова премия, която се плаща при обслужване на държавния дълг, се разшири в сряда с 9 базисни пункта до 228 базисни пункта. По този начин беше заличено цялото свиване на този лихвен спред, което беше факт след решението на "Стандард енд Пуърс" от края на миналата седмица да потвърди кредитния рейтинг на Италия на ниво "ВВВ".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна