Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Нидерландия проучват

Моноклонално антитяло с потенциал срещу новия коронавирус

Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в жълто), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екип от нидерландски изследователи е идентифицирал моноклонално антитяло, способно да неутрализира вируса SARS-CoV-2, който причинява Covid-19, съобщава БТА, като се позовава на публикация в сп. "Нейчър".

Въпросното неутрализиращо антитяло представлява обещаваща възможност за "превенция и лечение" на Covid-19, според публикация на научния екип, свързан с Университета на Утрехт и медицински център "Еразъм" в Ротердам.

Моноклоналните антитела са лабораторни копия на определен тип антитела и представляват форма на имунотерапия, като предлагат нови възможности за лечение на различни заболявания, тъй като притежават висока специфичност към биологичната мишена.

Учените, под ръководството на Беренд-Ян Бош и Франк Гросвелд, са отгледали 51 клетъчни линии, произвеждащи антитела, насочени към специфичен шипов протеин на повърхността на двата коронавирусите SARS, причинители на Covid-19 и тежкия респираторен синдром от 2003-та (ТОРС).

Този протеин участва в свързването на вирусите с рецептора ACE2 (ангиотензин-конвертиращият ензим) на повърхността на човешките клетки и играе ключова роля за инфектирането им. АCE 2 е ензим, прикрепен към външната повърхност на клетките в белите дробове, артериите, сърцето, бъбреците и червата.

Нидерландските изследователи направили тестове, за да се определи дали антителата са в състояние да неутрализират двата коронавируса.  Едно от антителата е показало "неутрализираща активност" както към вируса на Covid-19, така и към този на ТОРС.

Учените определят, че това антитяло е насочено към зоната, в която вирусите се прикрепят към ACE2 рецепторите, без да нарушава механизма на свързване. Това означава, че действа друг механизъм, който остава да бъде определен, както и че има възможност за използването му заедно с други антитела.

Нидерландският екип отчита, че изследваните антитела, самостоятелно или свързани с други, имат потенциала да подпомогнат разработването на бъдещи терапевтични стратегии, посочва Франс прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна