Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка остави британската лихва в историческо дъно от 0,1%

АЦБ прогнозира спад на БВП на Великобритания с 14% през тази година

Английска централна банка

Английската централна банка основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, както и размера на "количествените облекчения" в размер на 645 милиарда британски лири, въпреки че два от нейните членове гласуваха за ново увеличение на програмата за покупки на държавни и корпоративни облигации.

Банката намали рязко своята лихва на две извънредни заседания през март с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като на втората спешната среща на 19-и март АЦБ разшири и програмата си за покупки на държавни облигации с 200 млрд. паунда до 645 милиарда.

Днешното решение за запазване на основната британска лихва на ниво от 0,1% беше взето единодушно от членовете на Комитета по паричната политика на АЦБ (с 9 на 0 гласа), но двамата от деветимата централни банкери гласуваха за увеличение на програмата за покупки на активи с нови 100 млрд. паунда.

АЦБ отбеляза, че "последните показатели за търсенето/потреблението в Обединеното кралство се стабилизираха на много ниски нива през последните седмици след безпрецедентни спадове в края на март и началото на април", като в същото време банката прогнозира, че потребителската инфлация ще се понижи под 1% през следващите няколко месеца.

Банката подчерта, че настоящата ѝ парична и лихвена политика има за цел да помогне за постигане на целевото ниво за инфлация от 2%, като всичките нейни действия през последните седмици бяха предприети с цел подпомагане на икономиката на фона на причинените от коронавирусната пандемия разрушения.

В същото време АЦБ предупреди, че продължава да съществува риск от дългосрочни щети за икономиката, тъй като редица бизнеси не могат да се възстановят.

Освен това централната банка отбеляза, че глобалният брутен вътрешен продукт вероятно ще спадне значително през 2020 г., особено през първото тримесечие, но добави, че точното въздействие от коронавирусната криза все още е трудно да се предвиди. Банката вижда свиване на световната икономика с 12% през 2020 година, но последвано от растеж с 15% през 2021 г. и с 5% през 2022 г.

АЦБ представи и сценарий за представянето на британската икономика, според който БВП на Обединеното кралство ще се сви с цели 14% през настоящата година, като спадът през второто тримесечие ще достигне 30%, нивото безработица ще скочи до 8%, а инфлацията ще спадне до 0,6%.

Според същият този сценарий обаче британската икономика ще започне пострепенно да се възстановява през третото и четвъртото  тримесечие на настоящата година, като за 2021г. се очаква растеж на БВП с 15% преди стабилизация към 3% през 2022 г.

Подобен сценарий ще изисква значителни парични и фискални стимулиращи мерки, предупреди централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна