Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Попнеделева и нейното „Нахлуване в природата“

Снимка: Ани Петрова

Аделина Попнеделева е художник, известен с новаторските си проекти в областта на съвременното изкуство.

Ето какво сподели тя специално за БНР:

''Досега винаги съм писала стейтмънти за всяка отделна работа. Защото работя с много и различни медии и от идеята зависи коя ще е подходяща.

Последната година, даже няма и една цяла година, започнах да работя живопис. Две неща ме провокираха за това, а после ми хареса много. Засега и кой знае докога.

Едната провокация дойде от градината на базата на художествената академия в Балчик, където през месец юни 2019 бях със студенти на практика. В градината по дърветата и между храстите бяха ситуирани играчките на внучето на икономката, която се грижи за базата. Вероятно на жената ѝ е било тъжно да ги захвърли. Както и да е, ситуацията беше впечатляваща за мен и така започнах една серия картини „Нахлуване в природата“.

В същото време получих покана от Сашо Стоицев за участие в организирания от него пленер „Живописната медия в съвременното изкуство“ в Благоевград през лятото на 2019. И това беше мощен стимул, а и пленерът страхотен. Използвам случая да благодаря публично на Сашо Стоицев и на галерията в Благоевград.

Тази работа ме върна към образа, не само като информация, като тип послание, но и като чувствителност към специфичните възможности на медията, към деликатността или силата на тона, към възможностите на контраста, към експресивността на линията.

В заключение ще цитирам Лудвиг Витгенщайн: “Това, което не може да бъде казано, може да бъде показано.“ Между другото така се казва последният ми пърформанс, който направих във Виена през зимата на 2018 година във връзка с честването на 100 години от раждането на Витгенщайн.''

А сега ще ви разходим в снимки в ателието на Аделина Попнеделева.












Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна