Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ очаква рекорден отскок при търсенето на петрол през следващата година

Петролът поскъпна с около 3 на сто след доклада на МАЕ

Международната агенция по енергетика

Пандемията от коронавирус ще засегне силно глобалния икономически растеж и търсенето на петрол през настоящата година, но намаленото предлагане от страна на петролните производителите и очаквания рекорден отскок в търсенето през 2021 г. ще спомогне за балансиране на пазара на черното злато, съобщи Международната агенция по енергетика.

Във внимателно наблюдавания от всички ежемесечен доклад за пазара на петрол, МАЕ посочи, че докато световното търсене на важната енергийна суровина ще спадне с 8,1 млн. барела на ден през тази година, петролното потребление през следващата година ще отскочи рекордно с 5,7 млн. барела на ден.

Агенцията отбелязва, че постепенното възстановяване през последните седмици на части от световната икономика от въведените заради коронавируса рестриктивни мерки доведе до известно съживяване при търсенето на петрол. Така например китайското търсене на петрол през април почти достигна нивата, наблюдавани преди година, а индийското търсене се повиши през месец май.

Ако това възстановяване продължи, а производителите на петрол се придържат към своите планове за ограничаване на световните доставки, "пазарът ще постигне по-стабилна основа до края на втората половина на 2020 година", посочва докладът на МАЕ.

Докато решението на ОПЕК и неговите съюзници във формата "ОПЕК +" да удължат и през юли договореното съкращаване на производството с около 9,4 млн. барела дневно ще помогне да се ускори балансирането на петролния пазар, "не трябва да подценяваме огромните несигурност, през които пазарът все още е изправен", допълва Международната агенция по енергетика.

МАЕ също така отбеляза, че въпреки очакваното възстановяване на петролното търсене, по-малкото на брой самолетни полети с оглед на коронаврусните страхове предполага, че световното потребление на петрол няма да се върне към предепидемичните си нива преди 2022 година.

"Прогнозата ни като цяло за 2021 г. показва, че търсенето ще нарасне с 5,7 млн. барела на ден до около 97,4 млн. барела, което обаче ще бъде с 2,4 млн. барела под нивото от 2019 година (преди коронавирусната пандемия)", посочва МАЕ в месечния си доклад.

"Намалените доставки на самолетно гориво (на керосин) ще повлияят на общото търсене на петрол до поне 2022 година, като авиационната индустрия е изправена пред екзистенциална криза", заявява базираната в Париж организация.

Според МАЕ пътуванията с въздушен транспорт започнаха леко да се повишават в средата на май и да се ускоряват през юни с оглед на облекчаваните противоепидемични мерки, но все още намаляват с над 70% спрямо нивата от 2019 година.

Петролните фючърси реагират позитивно на последния доклад на МАЕ, както и на инвеститорския риск апетит на световните фондови борси, поскъпвайки по време на търговията във вторник с над 3%.

Фючърсите на петрола брент с доставка през август нараснаха за кратко с 3% към $41 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка – с3,4% към $ 38,40 за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна