Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходи от 1 трлн. долара за преместване на китайските вериги на доставки на фирми от САЩ и Европа

Чуждестранните фирми, които искат да преместят производствените си процеси извън Китай вследствие на коронавируса, могат да се окажат изправени през разходи за 1 трилион долара в рамките на пет години, показват резултати от изследване на Bank of America, цитирано от бизнес телевизия CNBC.

Голямата американска банка обаче твърди, че подобен ход вероятно ще бъде от полза за компаниите в дългосрочен план.

Още преди коронавирусната пандемия, проучване на BofA сред световни анализатори установи, че компаниите се отдалечават от политиката си на глобализация към по-локализиран подход, когато става въпрос за техните вериги за доставки. Това се дължи на множество фактори, застрашаващи мрежата на доставки, включително търговски спорове, проблеми, свързани с националната сигурност, изменението на климата и нарастване на автоматизацията.

Новото проучване на американската банка начело с глобалния анализатор Канданс Брауинг и с неговия екип предполага, че пандемията Covid-19 е катализирала обръщането на десетгодишна фирмена политика за пренасочване на производството от САЩ и Европа към Китай.

Докладът разкрива, че пандемията е довела 80% от глобалните сектори да се сблъскат с прекъсвания във веригите за доставки, принуждавайки над 75% от тях да разширят обхвата на съществуващите си планове за преместване.

"Докато Covid-19 действа като катализатор за ускоряване на тази промяна, основните причини се основават на преминаването към "капитализъм на заинтересованите страни “, включващо релокализация, предпочитана от по-широката общност от акционери, потребители, служители и държави“, обясни Браунинг.

Докато всяка от тези заинтересовани страни подхожда към преместването от различна гледна точка, анализаторите отбелязват, че в голяма степен те правят един и същи изводи - че части от веригите за доставки трябва да се преместят в идеалния случай в рамките на националните граници, но при липса на това - към страни, считани за "съюзници", се посочва в доклада.

Около две трети (67%) от участниците в проучването на BofA Global Fund Manager смятат, че локализацията или преместването на веригите за доставки ще бъде най-доминиращата структурна промяна в света след Covid-19.

Преместването на цялото експортно-ориентирано производство, което не е предназначено за китайско потребление, извън Китай, може да струва на фирмите 1 трилион долара в рамките на пет година, прогнозира BofA.

На секторно ниво анализаторите на Bank of America предполагат, че запасите в строителния инженеринг и машини, заводска автоматизация и роботиката, производството на електрически и електронни съоръжения, приложен софтуер и други подобни услуги ще имат полза от ускоряването на тази тенденция на релокализация.

Междувременно банките в Северна Америка, Европа и Южна Азия също могат да получат тласък от по-голяма икономическа активност, която идва с тези промени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна