Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Китай планират два съвместни проекта на стойност 10 млрд. долара

Министерството на икономическото развитие на Русия обяви в четвъртък, че Москва и Пекин обмислят да инвестират около 10 милиарда долара в два съвместни проекта.

Според директора на отдел "Анализ на външния сектор“ в руското Министерство на икономическото развитие Павел Снисоренко, проектите са били представени на междуведомствената работна група в сряда, включително изграждането на газопреработвателно съоръжение в Уст-Луга в района на Ленинград, както и създаване на руско-китайска застрахователна компания.

Преди време руското министерство заяви, че възнамерява да предложи на Пекин шест нови съвместни инвестиционни проекта на стойност 20 милиарда долара. В края на юли от икономическото министерство посочиха, че най-голямата инвестиция на стойност 18,8 млрд. долара ще бъде именно за строителството на газово химически комплекс в Уст-Луга в региона на Ленинград.

Сред предложените тогава проекти министерството спомена и разработването на завод за LED технологии в югозападния град на Русия Ставропол, който да допринесе за износ за над 75 милиона долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна