Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се тропическата буря "Лаура" да се засили до ураган

Очаква се тропическата буря "Лаура", която преминава през Карибите тази седмица, да се засили до ураган, преди да стигне до сушата в щата Луизиана тази сряда.

Преди това още един ураган, наречен 'Марко", беше понижен до тропическа буря, което отслаби в известна степен притесненията на властите в Луизиана, тъй като имаше опасност двете тропически бурии да ударят една след друга американския щат.

Според Националната метеорологична служба съществува повишена опасност от силен вятър и валежи, когато "Лаура" се приближи до Мексиканския залив.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри декларация за въвеждане на извънредно положение в щата Тексас във връзка с приближаването на тропическите бури "Марко" и "Лаура" до бреговете на му. Това беше съобщено на сайта на Белия дом.

Документът разрешава предоставянето на федерална помощ в допълнение към усилията, полагани от администрацията на щата. "Решението на президента ще позволи на Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ да координират всички усилия за премахване на последиците от природните бедствия", - се казва в изявлението.

По-рано Тръмп въведе извънредно положение в щатите Луизиана и Мисисипи, както и в островната държава Пуерто Рико, свързана със САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна