Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия очаква напредък относно дигиталния данък през есента

Германия, която понастоящем председателства ЕС на ротационен принцип, изрази увереност относно възможността за постигане на съгласие с Вашингтон в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през есента за стартирането на световен проект за облагане с данък на технологичните дигитални гиганти, предаде Франс прес.

"В момента съм по-скоро уверен в способността ни да намерим компромисно решение на международно равнище за започване на проекта през есента", заяви на пресконференция във Виена немският финансов министър Олаф Шолц. Той добави, че Германия оказва натиск за постигането на подобно споразумение.

През януари 137 страни се договориха да преговарят за постигане на споразумение до края на 2020 година за начина, по който да облагат с данък дигиталните мултинационални компании, под егидата на ОИСР.

Реформата на международната система за данъчно облагане цели да разбере по-добре дейностите на FAAG (акроним, с който се обозначават технологичните гиганти Facebook, Amazon, Apple и Google), чиято основна печалба се изплъзва на много от данъчните власти по света. Тези преговори обаче срещат силен отпор от страна на САЩ.

По-рано тази година Франция, Великобритания, Испания и Италия наложиха данъци на най-големите компании от дигиталния сектор, навличайки си гнева на Вашингтон, който заплаши да отговори с ответни мерки чрез въвежда не на наказателни мита в определени сектори.

Международният валутен фонд (МВФ) призова за постигане на международно споразумение за разрешаване на конфликта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна