Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адам Фекете – цветна енергия

22
Адам Фекете.
Снимка: Ани Петрова

Адам Фекете е млад творец, дълбоко свързан с инстинкта за свобода в творчеството си. Енергия и цветове, свободен дух и оригиналност се долавят в картините му.


До завършване на средното си образование живее и учи в три европейски столици – София, Брюксел и Будапеща. Рисува с акрилни, текстилни и маслени бои, туш и перо, въглен, пастел, молив, тебешир, пясък… Прави керамика, изработва колажи, рисува стъкло, графика, батик с горещ восък. В Белгия се увлича и по рисуването на малки фигури – войници, офицери, коне, сгради, създава макети от различни исторически епохи.


В галерия „Нирвана“ освен картини, младият художник ще представи макет от Втората световна война.

Първата самостоятелна изложба на Адам е във втори клас, 2008 г., и е открита от посланика на Унгария, а рисунките му са представени от Красимир Джидров, професор в НХА. Гостите са впечатлени от младия талант и не закъсняват поканите за следващи изложби, телевизионни и радио предавания.

Някои от рисунките на Адам Фекете – Adam Art са притежание на ценители в Германия, САЩ, Бразилия, Канада, Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Унгария, Русия, Австралия, Испания, България… Младият творец има грамоти, поздравителни писма, както и книга с отзиви от първите си изложби. През 2020 г. художникът рисува графики специално за стихосбирката „Любов“ на певицата Роси Рос. 

Има издадена книжка с рисунки – "Коледни празници", 2008.

От 25 август в столичната галерия „Нирвана“ можете да видите изложбата на Адам Фекете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна