Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караянчева обеща гербът на НРБ да бъде премахнат от сградата на бившия Партиен дом

Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

Гербът на Народна република България върху фасадата на сградата на бившия Партиен дом, където ще работят депутатите от тази есен, ще бъде премахнат скоро, увери председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на днешното заседание.

Председателят подчерта, че това се е оказало конструктивно много сложно и твърде скъпо, но увери, че този нежелан символ от времето на социализма скоро няма да го има върху фасадата. „Ако не по времето на настоящето Народно събрание, на следващото“, смята тя.

„Това преместване беше дълго обсъждано и трудно осъществено. Чисто емоционално за повечето от нас бе тъжна раздяла с историческата сграда на парламента от 1884 с нейната красота, скромност и липса на помпозност. Погледната отвън, настоящата сграда е всичко друго, но не и скромна“, подчерта Караянчева и допълни, че най-неоспоримото нейно предимство е, че предлага далеч по-голяма работна площ.

„Не сградите, не тухлите, мраморът или бетонът определят качеството на работа на един парламент. Определят го хората“, заяви тя пред депутатите.

В началото на заседанието председателят подчерта ползотворна работа на депутатите, която да осъществяват в интерес на българските граждани.

"Длъжни сме да говорим, да дебатираме и да чуваме мнението на другия, но през цялото време да използваме езика на разбирателството в името на добруването на нашия народ, в противен случай противопоставянето, езика на омразата и ненавистта сред нас политиците ще се пренесе и сред нашите сънародници, всеки ще носи моралната отговорност за думите си", допълни тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна